PhDr. Marek Linha: Sprievodca dieťaťa v LVS. Pracovný zošit 30 systemicky zameraných pracovných listov pre žiakov 2. stupňa ZŠ.

20.02.2019 08:23

Predošlý materiál ( Súbor pracovných listov "Som v LVS - čo s tým?" ) používame v skupinovom rámci, v posledných 2 školských rokoch aj pri výuke nového predmetu "Prevencia sociálne-patologických javov" ( aktuálne pre triedy 5.-7., 6-7. a 8. interného útvaru s názvom Diagnostické centrum, po 2 hodiny týždenne pre každú triedu ). Doterajšie skúsenosti ukazujú okrem možností práce aj limity, súvisiace s počtom žiakov v triede ( 8-12 ).

Preto sme vytvorili menšiu zostavu 30 pracovných listov pre individuálne rozhovory, poprípade pre prácu s dvojicou, maximálne trojicou detí. Viaceré pracovné listy sú úplne nové, niektoré staršie prepracované. Sú zamýšľané pre prácu v horizonte 2 mesiacov, aby sa dali použiť aj u - z pohľadu relevantných sú-členov pomáhajúceho systému - "najproblémovejších" detí. Po tomto čase relevantní na základe pedagogického úsudku niekedy ( povedané metaforou Vratislava Strnada ) vyprodukujú také "klbko rečí", ktoré vedie k vylúčeniu "najťažších" detí z inštitúcie, alebo v lepšom prípade k ich dlhodobej pedopsychiatrickej hospitalizácii. - Pracovné listy slúžia ako pomôcka, ako určité východisko a "kotva" pre následný rozhovor vedený v systemických líniách. 

Práve takéto rozhovory nie sú dosť dobre možné pri práci s celou skupinou - triedou.